donderdag, januari 02, 2014

Gebakken lucht: wat eet je eigenlijk?

donderdag, januari 02, 2014


Ik probeer zoveel mogelijk biologische en Fair Trade producten te kopen. Ik vind het belangrijk dat mens & dier met respect worden behandeld en ik vind het een fijn idee dat er liefde is gaan zitten in het verbouwen van de groente en het fruit dat ik koop.

Natuurlijk verwacht ik niet dat elke wortel persoonlijk en met liefde door de boer wordt geaaid en schoongepoetst, maar een boer die er voor kiest om biologische landbouw te bedrijven heeft meer respect voor mens/dier en milieu dan boeren in de conventionele landbouw.

Vaak krijg ik de reactie: "Ja ja, ze zeggen wel dat het biologisch/ fair trade is, maar ik vraag het me af, volgens mij word je gewoon voor de gek gehouden". Maar wie houdt wie nou voor de gek? In de biologische/fair trade hoek zijn vast ook misstanden, maar dat is helemaal niks in vergelijking met de schaal waarop iedereen voor de gek wordt gehouden in veel andere schappen in de supermarkt!

Ik raad iedereen die bewuster wil eten, aan om pakjes te gaan lezen. Pas dan krijg je inzicht in wat je nou écht eet.

Zal ik wat voorbeelden noemen?

Donkerbruin brood:
- Meer vezels? Het is maar de vraag, want meestal is het zo donkerbruin door de kleurstof (gebrande mout) die er aan toegevoegd wordt.
- Lekker vers? Na een week is het nog steeds 'lekker vers', dankzij de conserveringsmiddelen die er aan toe worden gevoegd.
Foodwatch, NRC, nu.nl





Wie kent ze niet! Festini peren ijsjes! Met lekker veel peer? Euhm nee, helaas: een ijsje is maar 1/15e van een peer! De echte smaak van het perenijsje komt niet van dat kleine stukje peer, maar van glucose-fructosestroop, suiker, citroenzuur en aroma’s. (meer info zie Food Watch)




 Honing! 100% een natuurproduct. Of niet? Steeds meer geluiden gaan op dat honing die in supermarkten wordt verkocht, volledig ontdaan zijn van pollen. Wat overblijft is een veredeld suikerwater, want in de pollen zitten alle goede eigenschappen van honing? Waarom? Het schijnt dat als de pollen worden verwijderd, je niet meer kunt achterhalen waar de honing vandaan komt en deze ook kan worden gehaald uit bv China waar een paar jaar geleden veel chemicaliën in bleken te zitten. Artikel, Keuringsdienst van waarde



 Melk. Afgezien van het feit dat melk niet goed voor je is (NRC, Ortho, Mens en gezondheid, onderzoek Harvard), is het spul dat in de supermarkt staat in de verste verte niet te vergelijken met de melk die uit de koe komt. Zie je die gezellig koe in de wei op het pak? Steeds meer koeien staan tegenwoordig niet meer in de wei, maar het hele jaar binnen in stallen. Keuringsdienst van Waarde besteed een uitzending aan melk wanneer blijkt dat de melk die bij de Lidl is gekocht, niet zuur wordt, zelfs niet buiten de koelkast: uitzending 1 en uitzending 2.






Liga Fruitkick Bosvruchten. Koekje met fruitvulling. Hoeveel fruit en bosvruchten zit hier eigenlijk in? Volgens de website van liga bestaat de fruitvulling voor 37% uit glucose-fructosestroop (slechtste suiker die je in lijf kunt stoppen, lees meer), 7% appelpuree, 3,5% rozijnen, 1,4% gedroogde appel, 0,3% zwarte bessensap, 0,3% frambozenpuree, 0,3% aarbeienpuree. Need I say more?




Duo Penotti Hazelnootpasta bestaat voor bijna 60% uit suiker en 35%  uit vet. Er zit in de hele pot maar 6% hazelnoot in en 4% cacaopoeder.












In de Pastachoca Puur Cacao van de makers van Duo Penotti bestaat voor bijna 50% uit suiker, 40% uit vet en 3% magere cacaopoeder in.





In de omschrijving staat dat deze soep vooral van veel kip wordt gemaakt. Dat is moeilijk te achterhalen, maar uit de ingredientenlijst valt op te maken dat er 5% kippenvlees & 4 % groente en 1% vermicelli in zit. Daarnaast ook een aantal E-nummers: smaakversterker E621* (zie hieronder) en kleurstof E101 (geel).







Struik Maaltijd Soep Champignon bevat water 6% champignons, 3% gekookte kip, 3% paprika en 2,5% maiskorrels en diverse E-nummers.






Let op  met E621/ gistextract: ook wel Vetsin genoemd, het werkt eetlustopwekkend, en is daarom een ingrediënt in vrijwel alle hartige snacks. E621 wordt in verband gebracht met kwalen als obesitas en diabetes, omdat het aan lijkt te zetten tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel. Hier lees je er meer over.Overmatige consumptie van E621 zorgt bij veel mensen voor migraineaanvallen, hartkloppingen en opgezwollen ledematen en lippen. Hier lees je er meer over

Het is niet eenvoudig om ingredienten van producten te achterhalen als je niet in de supermarkt staat. Albert Heijn huismerk is bijvoorbeeld online niet te vinden. Ook al houden de producenten van de hierboven beschreven producten je voor de gek, ik heb er wel respect voor dat ze hun ingredienten online op hun websites plaatsen.

Natuurlijk hoef je niet alles fair trade of biologisch te kopen. Ik koop bijvoorbeeld liever lokaal geperste appelsap dan fair-trade appelsap. Verder is er een lijst met groente en fruit dat bijna niet bespoten wordt en is de niet-biologische variant een prima optie en vaak goedkoper!

Voor meer 'gebakken lucht' kijk je op deze website van de Keuringsdienst van Waarde





Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

1 comments:

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top