woensdag, juli 27, 2011

Groente Op de Eerste Plaats

Groente Op de Eerste Plaats

Langzaamaan ben ik afgestapt van de klassieke Nederlandse avondmaaltijd. Door veel te lezen over voeding werd ik me er van bewust dat het ook anders kan en dat de manier waarop ik onze maaltijden samenstelde vooral gebaseerd was op wat wij vroeger thuis deden, wat mijn man vroeger thuis at enz.

Eerst verdween het vlees van het menu. Om twee redenen denk ik: waarom een beest doodmaken alleen omdat je het wilt opeten én omdat ik steeds vaker las dat ons spijsverteringsysteem niet gebouwd is om vlees te verteren. Je hebt natuurlijk wel proteine/ eiwitten nodig, maar die kun je ook goed halen uit bijvoorbeeld noten of groente als broccoli. Ik gooi vaak walnoten of cashewnoten (ongebrand!) door rijst of over salades, we eten ook veel pompoen- en pijnboompitten, maar ook het minder bekende chia zaadje is een ideale bron van eiwitten.  Het is grotendeels ook een persoonlijke keuze, je hoeft vlees natuurlijk niet helemaal uit je dieet te schrappen, het levert je ook vitamine B12 op, iets dat je bij moet slikken wanneer je helemaal geen vlees meer eet. Ik denk dat de gedachte dat vlees goed voor je is en dat je het nodig hebt, eentje is die je zou kunnen los laten.

Omdat ik me ging verdiepen in Raw Food las ik ook steeds meer hoe voedingsrijk groente en fruit is. Daardoor heeft groente langzaamaan de centrale plaats ingenomen bij ons avondeten. Ik bedenk me vaak eerst welke groente(s) we gaan eten en hoe ik dat wil gaan klaar maken en dan wat daar nog goed bij past. Meestal iets van volkoren of kamut pasta, rijst (allerlei soorten), couscous of vis.

Het vergt wel een andere denkwijze, we worden tenslotte groot gebracht met bepaalde gewoontes en recepten, dus het heeft wel even tijd nodig om zoiets te veranderen. Maar eigenlijk is dat naar mijn idee ook beter dan het roer in één keer omgooien, dat hou je bijna nooit vol. Ik zie de 'weg' naar een gezonder en ander eetpatroon echt als een proces, het heeft geen zin om streng voor jezelf te zijn en te balen wanneer je iets gegeten hebt dat je eigenlijk niet meer had willen eten. Soms duurt het een tijd voordat je merkt dat een verlangen naar iets, eigenlijk een oud verlangen is, dat je het nu eigenlijk helemaal niet meer zo lekker vindt.

Voorbeelden voor mij:

Mac Donalds: Eet ik al een tijd niet meer. Eigenlijk tweeledig omdat ik niet achter de manier sta waarop zij met voedsel en de dieren omgaan en omdat ik het inmiddels echt niet meer lekker vindt. Terwijl wij vrij vaak langs de weg even stopten en het heeft lang geduurd voordat het Pavlov effect weg was, haha!
Drop: pas heel recent eet ik het niet meer, omdat ik het eigenlijk echt niet lekker meer vindt.
Bonbonbloc: pfff dat vond ik vroeger lekker, nu vind ik melkchocolade veel te zoet, doe mij maar heel puur!
Een hamburger: het idee vind ik heel lekker, maar sinds kort heb ik het wel in mijn oren geknoopt (denk ik) dat dit een oud verlangen is en dat ik me na het eten van een goede biologische (fastfood eet ik al heel lang niet meer) hamburger niet zo lekker voel.
Taart: een zelfgebakken appeltaart, cake of vruchtentaart gaat er nog altijd prima in, maar die taarten op het terras of bij mensen thuis die van de Makro komen o.i.d. eet ik niet meer. Is eigenlijk gewoon echt niet lekker! Het idee van taart is lekker, maar bij dit soort stukken valt dat bij de eerste hap al helemaal in duigen.

Sommige dingen moet je er ook in houden omdat je ze gewoon erg lekker vind, maar eet het dan af en toe! Je maakt mij bijvoorbeeld nog steeds blij met patat, liefst die van onze lokale snackbar die ze zelf maakt! Hmmmmm. Lekkere salade erbij, beste van twee werelden :-), een goed stuk appeltaart dus of stokbrood met lekkere kaasjes.

Ik denk dat als je je eetpatroon wilt veranderen, je moet beginnen met de gedachte dat je maar één lijf hebt, als je daar niet goed voor zorgt dan heb je kans dat het je op een gegeven moment in de steek laat. Het gekke is dat we op heel veel om ons heen zuinig zijn: bijvoorbeeld de auto, het huis, je meubels. We wassen en poetsen en onderhouden, maar ons eigen lijf wordt vaak vergeten!

vrijdag, juli 08, 2011

Gezond Recept Appeltaart

Gezond Recept Appeltaart
Dit is een heerlijke appeltaart en een 'gezonde' variant op het standaard recept. Blijft niet iets dat je elke dag moet eten, maar heerlijk voor als je bezoek krijgt of voor in het weekend.

De taart is gemaakt met speltbloem, een goede variant op tarwebloem, hier kan je er meer over lezen.

donderdag, juni 30, 2011

Speltbloem of Tarwebloem

Speltbloem of Tarwebloem

Speltbloem is voor veel mensen makkerlijker te verteren dan tarwebloem en bevat veel voedingsstoffen, daarom wilde ik er in deze post wat meer aandacht aan besteden. 


Tarwe
Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie. In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als 'monocultures' op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische 'gewasbeschermingsmiddelen' en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement, maar de vraag is wat deze behandelingen voor effect hebben op ons lijf en of tarwe nog wel zoveel voedingswaarde heeft.

Spelt
Uiterlijk is spelt is vergelijkbaar met tarwe. Spelt heeft echter een harder kroonkafje dan tarwe, die kunnen helpen de voedingsstoffen in spelt te beschermen. Spelt meel heeft een ietwat vollere en iets zoetere smaak dan volkoren tarwemeel. Spelt bevat meer eiwit dan tarwe en de eiwitten in spelt zijn makkelijker te verteren. Dit betekent dat sommige mensen die allergisch zijn voor tarwe wellicht spelt kunnen tolereren. Spelt heeft gluten, vergelijkbaar met tarwe, dus spelt is niet geschikt voor een gluten-vrij dieet.


Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen.  Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.


Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch. 


Je kunt met speltbloem net zo bakken als met tarwebloem, ik heb er een heerlijke appeltaart en koekjes mee gebakken de afgelopen week. Die vielen erg goed in de smaak! 


Steeds meer mensen ontwikkelen een overgevoeligheid voor tarwegluten. Deze beginnen met maagklachten na eten van brood en geven uiteindelijk mogelijk tal van klachten die vaak moeilijk kunnen worden thuisgebracht. Spelt is dan een alternatief. Een huisarts kan je bloed laten testen op glutenintolerantie voor tarwegluten.

zondag, april 03, 2011

Recept: Lekkere gezonde Cake

Recept: Lekkere gezonde Cake
Net een cake gebakken gebaseerd op een standaard cake recept, maar met net even andere ingrediënten waardoor het niet zo'n koolhydraten en boter 'bom'  wordt. Ik moet zeggen dat hij erg goed gelukt is, niet te droog of te zoet. Hier is het recept:

150 gr kokosolie (beetje op je gevoel doen omdat je het gesmolten moet gebruiken, de hoeveelheid kon ik - waar ik nu ben - niet afwegen, maar was ongeveer 3/4 mok of 3/4 C (Amerikaanse maat)
150 gr kokossuiker
150 gr biologische bloem
1/2 zakje vanille suiker
1 theelepel bakpoeder
3 eieren
1 appel
snufje zout

Oven voorverwarmen op 160 graden. Kokosolie laten smelten (ik zet de pot altijd even in een bak heet water), suiker, vanille suiker en zout erbij en dan 1 voor 1 de eieren erbij (het ei moet helemaal opgenomen zijn in het mengsel voordat je het volgende ei erbij doet). Als het allemaal goed gemengd is, doe je beetje voor beetje het bloem bij het mengsel. Snij de appel in grove stukken, wentel ze in wat bloem (anders zakken ze in het cakeblik naar de bodem). Doe het mengsel in een gevet/gebloemed cakeblik en strooi de appel er bovenop. Uurtje in de oven en daarna even prikken of het gaar is en eventueel nog een kwartiertje extra.

Ik ga het zeker nog een keer maken, maar wil dan eens proberen om een deel van de bloem te vervangen voor amandelmeel. Daardoor gaat de hoeveelheid koolhydraten nog meer omlaag.

vrijdag, april 01, 2011

Eten tegen Kanker: broccoli

Eten tegen Kanker: broccoli
Dat broccoli gezond voor je is, is denk ik wel redelijk algemeen bekend. Zoals je al in een vorige post had gelezen, ben ik bezig in het boek Eten Tegen Kanker. Waanzinnig interessant boek, maar daarover in een volgende blog post meer. In dit boek wordt broccoli nog eens extra in het zonnetje gezet, omdat het (samen met andere koolsoorten) zoveel kankerwerende stoffen in zich heeft.

Ik zal jullie de uitgebreide theorie besparen (voor wie het zelf wil nalezen: pag 79 - 90 van het boek), maar wil graag de samenvatting met jullie delen omdat het zo'n krachtige en simpele manier is om jezelf te beschermen tegen kanker of  het te lijf te gaan wanneer je kanker hebt of hebt gehad (als aanvulling op reguliere behandelingen uiteraard).

Eet drie tot vier keer per week een portie broccoli, het liefst rauw (bijvoorbeeld gejuiced) en anders licht gewokt of gestoomd (koken in water doet veel van de goede eigenschappen verloren gaan). Broccoli is verreweg de belangrijkste bron van sulforafaan (sterke kankerwerende eigenschappen) met rond de 60 miligram van de stof per portie. Het is ook interessant om te weten dat broccolikiemen die bij de reform winkel te vinden zijn, soms nog wel 100 keer zoveel sulforafaan bevatten als volwassen broccoli (citaat blz 86). Sulforafaan lijk in staat om rechtstreeks op kankercellen in te werken en hun dood kan bewerkstelligen (wederom citaat blz 86).

Andere koolsoorten die er uitspringen zijn waterkers, chinese kool en spruitjes.

donderdag, maart 31, 2011

Experiment: Sap Tegen Verkoudheid & Griep

Experiment: Sap Tegen Verkoudheid & Griep
Ik drink sinds een klein jaar doordeweeks elke ochtend een glas vers geperste sap. De afgelopen winter en herfst ben ik niet verkouden geweest en heb ik - behalve voor 1 nacht/dag - geen griep gehad. Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar ik heb het idee dat er een verband is (ik ben niet de enige, lees bijvoorbeeld boeken van Jason Vale en Victoria Boutenko).

Om het plaatje compleet te maken: naast het glas sap, eet ik verder gewoon gezond (veel groente en fruit), sport ik een paar keer per week en neem ik extra vitamine D (ook niet onbelangrijk). Een vriendin heeft afgelopen najaar ook een juicer gekocht en ook zij praktisch zonder verkoudheid en griep de winter door gekomen (ook zij slikt trouwens extra vitamine D).

Het viel me dit keer echt op hoeveel mensen er ziek en verkouden worden, niks ernstigs maar wel heel vervelend. Mijn zus zit op het moment van schrijven bijvoorbeeld al een week thuis met twee zieke kinderen, nu is ze zelf ook geveld en haar man die net van zijn werk naar huis is gekomen om de helpende hand te bieden gaf ook al aan dat hij last van zijn keel begon te krijgen.

Natuurlijke alternatieven voor suiker

Natuurlijke alternatieven voor suiker
Geraffineerde suiker kun je beter vervangen voor een natuurlijk alternatief. Kunstmatige zoetstoffen zijn helaas geen gezond alternatief, er zijn aanwijzigen dat deze zoetstoffen de behoefte aan suiker alleen maar doet toenemen.

Er zijn best veel natuurlijke alternatieven voor gewone kristal suiker. Het blijft natuurlijk suiker en je kunt er beter niet te veel van eten, maar deze varianten hebben een veel betere glycemische waarde (kristal suiker heeft een waarde van 100) en hebben daardoor veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel, bovendien bevatten ze vaak minder calorieën.

Voor de verhouding in recepten kun je ongeveer aanhouden: de hoeveelheid witte suiker vervangen met 2/3 van de hoeveelheid wanneer je vloeibare suiker gebruikt en van de andere vloeibare ingredienten  25% minder toevoegen.

donderdag, februari 03, 2011

Interessant boek: Eten Tegen Kanker

Interessant boek: Eten Tegen Kanker Ik ben op dit moment een interessant boek aan het lezen dat ik zeker toe zal voegen aan mijn lijstje met boeken links. Het heet 'Eten tegen Kanker, de rol van voeding bij het ontstaan van kanker' geschreven door Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis Gingras. Dr. Richard Bévileau is een vooraanstaand expert op het gebied van kankeronderzoek en hoogleraar kankerpreventie en -behandeling, Dr. Denis Gingras is wetenschappelijk onderzoeker en gespecialiseerd in oncologie.

Ik heb het nog niet uit dus ik kan nog geen definitief oordeel geven, maar wat ik tot nu toe gelezen heb is erg interessant.

















Deze tabel (terug te vinden op pagina 19 in het boek) laat zien welke risicofactoren een rol spelen bij het ontwikkelen van kanker en volgens de auteurs is 30%  toe te wijden aan verkeerde voeding.

Ik zal hier in een volgende blog post nog op terug komen, maar weet nu al dat het een must-read is voor iedereen die geïnteresseerd is in de invloed van voeding op onze gezondheid.

Interessante links:

http://www.nu.nl/wetenschap/2356099/mens-veroorzaakt-kanker.html
http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/ziekte-en-eten/kanker/groente-en-fruit.aspx
http://canceranddiet.nl/

Printfriendly

Zoeken in deze blog

Favoriete Boeken

  • Food Rules
  • In Defense of Food
  • De Voedselzandloper
  • The China Study
  • Eten tegen Kanker

Must See Docs

  • Food Inc.
  • Food Matters
  • Hunger for Change
  • Forks over Knives
  • Supersize Me
  • Foodrevolution 1 & 2

.

.

Text Widget

Text Widget

Theme Support

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top