donderdag, juni 30, 2011

Speltbloem of Tarwebloem

donderdag, juni 30, 2011


Speltbloem is voor veel mensen makkerlijker te verteren dan tarwebloem en bevat veel voedingsstoffen, daarom wilde ik er in deze post wat meer aandacht aan besteden. 


Tarwe
Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie. In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als 'monocultures' op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische 'gewasbeschermingsmiddelen' en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld. Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement, maar de vraag is wat deze behandelingen voor effect hebben op ons lijf en of tarwe nog wel zoveel voedingswaarde heeft.

Spelt
Uiterlijk is spelt is vergelijkbaar met tarwe. Spelt heeft echter een harder kroonkafje dan tarwe, die kunnen helpen de voedingsstoffen in spelt te beschermen. Spelt meel heeft een ietwat vollere en iets zoetere smaak dan volkoren tarwemeel. Spelt bevat meer eiwit dan tarwe en de eiwitten in spelt zijn makkelijker te verteren. Dit betekent dat sommige mensen die allergisch zijn voor tarwe wellicht spelt kunnen tolereren. Spelt heeft gluten, vergelijkbaar met tarwe, dus spelt is niet geschikt voor een gluten-vrij dieet.


Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen.  Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.


Spelt is de enige graansoort, welke in het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch. 


Je kunt met speltbloem net zo bakken als met tarwebloem, ik heb er een heerlijke appeltaart en koekjes mee gebakken de afgelopen week. Die vielen erg goed in de smaak! 


Steeds meer mensen ontwikkelen een overgevoeligheid voor tarwegluten. Deze beginnen met maagklachten na eten van brood en geven uiteindelijk mogelijk tal van klachten die vaak moeilijk kunnen worden thuisgebracht. Spelt is dan een alternatief. Een huisarts kan je bloed laten testen op glutenintolerantie voor tarwegluten.

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

6 comments:

 1. We zitten aardig op één lijn wat denken en doen over/met voeding betreft! Gave blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Fieke, goed om te horen dat je mijn blog leuk vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook ik ben een voorstander van speltmeel en ik vind je blog geweldig, kan ik eindelijk taart eten zonder me schuldig te voelen....bang ben om dik te worden.....toch even een vraag: ik ben ook gek van ijs en ik heb geprobeerd om gezond ( voor zover het kan ) recept te vinden om ijs te maken....wel iets gevonden maar was niet lekker doordat er veel ijskristallen in zaten dus heb jij een recept om gezond ijs te maken? en het recept van die appeltaart van speltmeel vind ik super en nu wil ik het maken met appel en bosbessen met noten vulling.....ben benieuwd, groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Petra,

  Ik ben benieuwd naar je appel, bosbessen en noten variant! Nieuwe bevindingen zijn altijd welkom!

  Ik heb zeker een goed recept voor ijs, super lekker en zonder suiker! Hier is een link naar het recept op mijn blog: http://geweldig-gezond.blogspot.com/2010/05/recept-sorbet-ijs-in-drie-tellen-klaar.html

  Wat ook heel lekker schijnt te zijn is bananen zonder schil in te vriezen en dan te mengen met een beetje (rijst,amandel) melk en/of fruit. Nog niet zelf geprobeerd, maar ik zal het op mijn ToDo lijstje zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  Dank je wel voor je leuke informatie!
  Kan je ook vertellen of je ook een appeltaart met spelt of tarwemeel kunt maken in plaats van
  spelt of tarwebloem?
  Ik heb een speltmeel gebruikt, maar de taart smaakt niet zo rijk als anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi,

  Tarwe meel of spelt meel is beter voor je lijf dan tarwe bloem, minder lege koolhydraten. Volgens mij is het ook interessant om een beetje te experimenteren met havermout en een deel van het bloem/meel te vervangen voor gemalen havermout (kun je in de blender doen). Dat maakt je appeltaart nog gezonder. Misschien dat je iets minder lang moet bakken.

  BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top