De taart is gemaakt met speltbloem, een goede variant op tarwebloem, hier kan je er meer over lezen.
Ingredienten:
- 250 gram Speltbloem (eventueel 100 gram of alles vervangen voor Speltmeel volkoren)
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 100 gram kokossuiker (te koop bij de natuurwinkel, heeft een GI van maar 35)
- snufje zout
- kokosolie (te koop bij de natuurwinkel)
- 6 appels (niet te zoet als tegenhanger van het zoete deeg)
- citroensap
- kaneel
OPTIE:
- 50 gr amandelmeel (te krijgen bij de natuurwinkel)
- 4 druppels amandel aroma (natuurlijke extract te koop bij depeperbol.nl)
- agave siroop
Meng de bloem, bakpoeder, ei, suiker en zout met elkaar. Smelt de kokosboter door de pot in een bak heet water te zetten en voeg net zoveel kokosolie toe totdat het deeg een mooie bal vormt. Wil je minder olie gebruiken, dan zou je ook kunnen experimenteren door er wat appelmoes of rijpe banaan aan het deeg toe te voegen (bijvoorbeeld 25%).
Vet een bakvorm van 20 of 24cm in en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg. OPTIE: meng de amandelmeel, amandel extract en agave met elkaar met een klein beetje water tot een puree en bedek de bodem van de taart hiermee.
Snij de appels in kleine stukken (ik laat bij de helft de schil erop zitten), meng citroensap en kaneel erdoor. Vul de taartvorm met de appels en dek af met wat je nog over hebt van het deeg. Ik verkruimel het deeg meestal, maar je kunt natuurlijk ook klassieke slierten maken.
Doe de taart in een voorverwarmde oven van 200graden (ik draai de oven terug naar 175 als ik de taart erin zet) en bak hem in een kleine 40 min gaar. Halverwege leg ik er zelf een stuk aluminium folie overheen, maar dat zal van je oven afhangen.
Eet smakelijk!
Hoeveel kokosolie is er nodig?
BeantwoordenVerwijderenJe voegt zoveel kokosolie toe tot je deeg een mooie bal vormt zodat, dan kun je het nog goed bewerken in de vorm.
BeantwoordenVerwijderenkan je de kokosolie vervangen door iets anders ?
BeantwoordenVerwijderenkan je de kokosolie vervangen door iets anders ?
BeantwoordenVerwijderenJa, je kunt er ook voor kiezen om het deeg te maken zonder vet. Moet je wel even experimenteren, maar ik maak nu veel recepten uit het kookboek The China Study en ze gebruiken eigenlijk geen vet component in hun recepten. Toch komen er erg lekkere dingen uit. Ik ben zelf ook wel benieuwd of dit kan, maar je kunt proberen om de kokosolie te vervangen voor bv amandelmelk/soyamelk oid. Voeg beetje bij beetje toe, zodat het deeg niet te nat wordt. Ik ga het zelf ook uitproberen, kijken of het werkt!
BeantwoordenVerwijderen