donderdag, maart 31, 2011

Natuurlijke alternatieven voor suiker

donderdag, maart 31, 2011

Geraffineerde suiker kun je beter vervangen voor een natuurlijk alternatief. Kunstmatige zoetstoffen zijn helaas geen gezond alternatief, er zijn aanwijzigen dat deze zoetstoffen de behoefte aan suiker alleen maar doet toenemen.

Er zijn best veel natuurlijke alternatieven voor gewone kristal suiker. Het blijft natuurlijk suiker en je kunt er beter niet te veel van eten, maar deze varianten hebben een veel betere glycemische waarde (kristal suiker heeft een waarde van 100) en hebben daardoor veel minder invloed op je bloedsuikerspiegel, bovendien bevatten ze vaak minder calorieën.

Voor de verhouding in recepten kun je ongeveer aanhouden: de hoeveelheid witte suiker vervangen met 2/3 van de hoeveelheid wanneer je vloeibare suiker gebruikt en van de andere vloeibare ingredienten  25% minder toevoegen.

- kokossuiker: deze is ideaal in taarten en gebak omdat het ook een suiker structuur heeft. Je kunt het bij bij de meeste natuurwinkels krijgen. Glycemische waarde van 35.

- Agave siroop: Een mooie neutrale smaak, het is vloeibaar en daardoor ideaal voor cake/brownie achtige recepten. Misschien wat minder voor koekjes. Is veel zoeter dan suiker dus je hebt er duidelijk minder van nodig. Te koop bij de meeste natuurwinkels.  Glycemische waarde van rond de 20.

- Ahornsiroop:  Volle caramelsmaak en ideaal voor op pannekoeken!  Maar ook prima voor in ander bakrecepten waar de smaak bij past (brownies bijvoorbeeld). Te koop bij de natuurwinkel. Glycemische waarde van rond de 50.

- Xylitol: In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit een natuurlijke zoetstof die ook nog eens tandbederf tegen zou gaan. Het heeft een extreem laag glycemische waarde van 7.


Deze suikers kun je beter vermijden:


Kristal suiker
Basterdsuiker
Rietsuiker
Glucose-fructosestroop
Maïsstroop
Aspartaam

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

0 comments:

Een reactie posten

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top