zaterdag, april 14, 2012

Het roer om of is het een proces?

zaterdag, april 14, 2012

Als je je levensstijl wil veranderen dan hoor je vaak dat je doorzettingsvermogen moet hebben en wilskracht. Dat je een knop om moet zetten en veranderen.

Ik wil dit eigenlijk ter discussie stellen. Ik geloof door mijn eigen ervaringen dat je het veranderen van je levensstijl moet zien als een proces. En niet eentje van vallen en opstaan, dat is zo'n negatieve insteek, maar een proces van nieuwe gewoontes en oude gewoontes die elkaar afwisselen en waarbij de nieuwe gewoontes steeds meer de overhand krijgen.

Hoe teleurstellend en demotiverend is het wanneer je vast besloten bent om vanaf 'maandag' het roer om te gooien, om vijf dagen later een 'slechte' dag te hebben en terug te vallen in je oude gewoontes. Je voelt je mislukt, zwak en wil het liefst het hele plan overboord gooien.


Kijk je sec naar de feiten dan heb je van de vijf dagen toch mooi vier dagen geleefd volgens nieuwe gewoontes. En op dag zes pak je de draad gewoon weer op. Het voordeel van deze benaderinsgwijze is dat de verwachtingen een stuk minder hooggespannen zijn dan wanneer je het roer om gooit. Bovendien zitten oude gewoontes vaak zo vast in je leefpatroon dat je jezelf ook tijd moet geven om die los te laten.

Toen ik 3 jaar geleden geinteresseerd raakte in gezondere voeding en o.a. Raw Food, besloot ik om niet het roer om te gooien, maar af en toe een maaltijd volgens deze nieuwe ideeen. Het was lekker en beviel goed en vandaaruit ben ik het vaker gaan doen.

Er zijn in de afgelopen jaren ook periodes geweest waarin ik juist weer vaker volgens oude gewoontes kookte. Door heel bewust te zijn van hoe dat beviel, kwam ik er steeds meer achter dat bepaalde oude gewoontes me niet meer bevielen, ik voelde me er niet lekker door of vond het simpelweg minder lekker dat ik in mijn hoofd had. Verder merk ik dat sommige oude gewoontes blijven, ik vind de zelfgemaakte  patat van de snackbar op zijn tijd nog steeds heerlijk en de appeltaart op het terras in het dorp is nog steeds niet te versmaden!

Hetzelfde heb ik ervaren met sport. Dat was altijd alles of niets voor mij. Op een gegeven moment heb ik besloten dat ik sportiever wilde zijn, maar dan ook iets wilde doen wat ik echt leuk vond. Ik ben van alles uit gaan proberen en uiteindelijk zijn er een aantal sporten over gebleven die ik nu afwisselend doe. Ik probeer een aantal keer in de week te sporten, maar als het door omstandigheden een tijdje wat minder is: geen man over boord! De truc bij het sporten is voor mij: afwisseling in activiteit en tijd. Als ik wat minder puf heb en weinig tijd, ga ik bv 20 min hardlopen. Als ik veel puf heb en weinig tijd: 45 min spinnen. Als ik veel tijd heb en weinig puf: 60 min fitness of pilates enz :-) Zo is er altijd wel iets waar ik zin in heb!

Wat je ook wilt veranderen in je leven, probeer het op een positieve manier te benaderen. Verwacht niet dat je van de één op de andere dag het roer kunt omgooien, maar kijk liever naar de langere termijn.


Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

4 comments:

 1. Hallo wat ik doe is groene smoothies drinken het is super gezond en voel me bijzonder energiek erdoor. Kijk ook is op http://www.groenesmoothiesmaken.com er zijn echt veel lekkere recepten. Met 1 of meerdere groene smoothies per dag te drinken maak je een groot verschil in je gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar! Omschakelen in jouw natuurlijke tempo. Prettig & ongedwongen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik drink ook veel groene smoothies, meestal 's ochtends door de week. Als basis gebruik ik altijd 1 of 2 appels + citroen en daarna gooi ik er vaak veel bladgroente bij zoals spinazie. Wel belangrijk is om de bladgroente af te wisselen (meer informatie zie 'Green Smoothie Revolution'). Ik vind zelf de boeken van Jason Vale (The Juice Master) ook erg inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit artikel kan ik iedereen die wil gaan afvallen aanraden om eens goed door te lezen en te onthouden. Mensen die serieus willen gaan afvallen kunnen hier baat bij hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top