maandag, april 14, 2014

Borstkanker, Levensstijl en Voeding

maandag, april 14, 2014



Voeding, Levensstijl en Borstkanker


Voor een vriendin heb ik een aantal dingen op een rijtje gezet over voeding en borstkanker. Het leek me een goed idee om dat ook met anderen te delen die er misschien wat aan hebben. Als je ziek bent en in de medische molen zit, is het misschien een prettig idee om ergens ook zelf controle over te hebben.


Ik heb een natuurlijke interesse voor het thema ‘voeding en gezondheid’, maar ben geen expert! Ik ben wel secuur, grondig en wetenschappelijk geschoold, dus ik neem niet alles zomaar voor waar aan.


Bij voorbaat een aantekening: reguliere artsen in Nederland zijn over het algemeen niet/weinig thuis in voeding als basis voor een goede gezondheid. Het is wetenschappelijk ook lastig om te bewijzen en soms wordt er ook simpelweg geen weterschappelijk onderzoek naar gedaan. Over dit onderwerp zijn de meningen sterk verdeeld en je zult bij (google) onderzoek zeer uiteenlopende verhalen/onderzoeken/artikelen lezen. Met aan het ene uiterste de sceptici en aan het andere uiterste de ‘zwevers’ die zich niet baseren op gedegen onderzoek en dingen schrijven die kort door de bocht of écht niet waar zijn.


Mijn insteek: mijn gezond verstand gebruiken, proberen goede literatuur te vinden en afgaan op mijn eigen ervaring en die van mensen in mijn directe omgeving.


Ik ben hier extra secuur met de informatie die ik verstrek, omdat ik persoonlijk geen ervaring heb met kanker, maar er wel veel over heb gelezen. Ook hier zijn de meningen heel erg verdeeld over wat wel helpt en niet, dus ik geef je hier de kern van het verhaal ‘kanker en voeding’ dat in diverse literatuur terugkomt en voor zover mogelijk wetenschappelijk is aangetoond.


Eén van de beste en meest toegankelijke boeken over voeding, vind ik op dit moment ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. Volgens de auteur gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is in alleen de beste medisch bladen, geeft het vertrouwen dat wat er in staat klopt.


Als je je voedings- leefpatroon wil gaan aanpassen: don’t be too hard on yourself als het niet meteen gaat zoals je wil. Het vergt energie en tijd en het is goed mogelijk dat je daar tijdens behandelingen gewoon niet altijd puf en ruimte voor hebt. TIP: laat in ieder geval aan de mensen om je heen weten dat je dit doet, zodat ze niet aan komen zetten met aardappelschotels met kaas en zelfgebakken cakes vol suiker! :-)


****


1. Zorg dat je lijf in goede conditie is op 2 vlakken: conditioneel en qua voedingsstoffen.



Conditioneel
Uit onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging ontstekingen vermindert. Specifieker: vrouwen met borstkanker kunnen hun herval verminderen met 50/60% door te sporten. Niet de intensiteit, maar regelmaat is hierbij van belang, om effect te hebben moeten patienten met borstkanker minstens 6x per week een half uur wandelen (bv mensen met darmkanker het dubbele) (Voedselzandloper blz 266 - 267).



Voedingstoffen
Een lijf dat geen tekorten heeft, is een goede basis om een ziekte te lijf te gaan. Voor het totale plaatje, moet je je laten testen. Hiervoor kun je terecht bij een orthomoleculair arts (vaak van huis uit een regulier arts). De NGOO is de vereniging Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie; gespecialiseerd in voeding en voedingssupplementen en op de hoogte op oncologie vlak!


Dit is hun homepage: http://www.ngoo.nl/. Ze hebben een ledenlijst pagina met artsen die je kunnen (verder) helpen. Perfect vertrekpunt!


Ook hebben ze een pagina met punts gewijs voedingsadvies. Blij om te lezen dat dit in grote lijnen aansluit bij mijn betoog,  zeker de moeite van het lezen waard want er staan nog wat meer details in.


Wil je dit traject niet in, dan kun je zorgen dat je weerstand zo hoog mogelijk is door het volgende:


- Vaste prik: start je dag door het drinken van een espresso kopje appelsap met daarin een flink stuk gember geperst (knoflookpers of juicer). Gember werkt weerstandverhogend en ontstekingsremmend. Doe er zoveel gember (2 à 3 cm) in, dat het echt overheersend smaakt naar gember en je na het drinken zoiets hebt van: wauw dit is bijna niet lekker :-) Je zult merken dat gember heel goed voor je maag is (ook handig mocht je misselijk worden tijdens behandelingen) en het ook niet oprispt. Kortstondig pittig dus!


- Start met het slikken van vitamine D3. Heel goed voor je weerstand. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid door het voedingscentrum is net opgeschroeft, gelukkig want was lange tijd veel te laag. Per dag zou ik 3000 à 4000 iu slikken. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht, maar bijna niemand krijg genoeg zon om voldoende aan te maken (½ uur per dag in redelijk volle zon in je blootje :-) . Bijna iedereen heeft een vitamine D tekort. Mijn hele familie slikt het, gevolg: minder griep en minder vaak/snel verkouden.  Wij slikken 3000 iu per dag (ook hier, want wanneer zit je nou in de zon!), mijn zus heeft extra weerstand nodig (fysiek minder sterk) en zij slikt 4000 iu per dag. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine D helpt tegen kanker, zie link van de kankerbestrijding.


- Start met het slikken van vitamine C. Heel goed voor je weerstand. Hoeveel? Daar zijn de meningen over verdeeld. Mijn man en ik krijgen veel binnen door de juices die ik maak en daar voeg ik nog ongeveer 300 mg aan toe. Ik zou zelf rond de 1500 mg per dag slikken, de Voedselzandloper raadt 400 mg aan. Solgar & NOW hebben goede vitamines (die ook écht opgenomen worden en je niet uitplast). Vitamine C intraveneus toedienen, is een (aanvullende) behandeling bij kanker. Hier is wat meer gedetailleerde info over deze behandeling uit het boek de Voedselzandloper.



2Zo min mogelijk suiker eten en dierlijke eiwitten vermijden. Als het over kanker en voeding gaat, dan zijn dit 2 dingen die steeds terugkomen in de literatuur:


Stoppen met het eten van suiker en snelle koolhydraten


Sinds een jaar of 10 eten wij zo min mogelijk suiker (ontstond door mijn gezondheid destijds). Ik weet dat het geen makkelijke opgave is. Het vergt teamwork!!


Waarom? Daarvoor raad ik je aan dit stuk uit De Voedselzandloper en dit artikel te lezen. Daarin wordt het heel duidelijk uitgelegd. Ze leggen het beter uit dan ik kan.


Suiker = koolhydraten.


Wat niet en wel? Je moet vooral snelle koolhydraten vermijden.


Niet                    Wel
Wit en licht bruin brood
volkoren en zuurdesembrood
aardappelen
zoete aardappel
patat
gebakken zoete aardappel
witte pasta
volkoren pasta (met mate), couscous, quinoa
witte rijst
zilvervlies rijst (met mate), couscous, quinoa
koekjes, taart en gebak
zelf gemaakt gebak zonder suiker
snoep
-
ijs, roomijs
zelf gemaakt ijs van bevroren fruit zoals aardbeien en banaan.
frisdranken (ook light!)
vers geperst (met mate)
zoet broodbeleg
suikervrije jam (bv zonnatura), pindakaas, hartig beleg: komkommer, tomaat, rode ui, avocado, rucola, vis, may, mosterd
sap uit pak (ook de pakken zonder suiker)
vers geperst (met mate)
andere gezoete dranken
water met citroen/limoen, amandel of kokosmelk
zoet fruit (kersen, druiven, mango)
ander fruit
chips
tortilla/mais chips, groente chips, popcorn, noten (cashew, walnoot, pecan, amandel, pistache e.d.), zaden (pompoen, zonnebloem, sesam, pijnboom e.d.)
witte bloem
spelt en volkoren bloem, havermout



Hoe? Ga pakjes lezen! Suiker zit helaas in heel veel blikjes, potjes en pakjes. In de supermarkt zul je bepaalde paden helemaal kunnen overslaan. Mijdt producten die gezoet zijn met zoetstoffen (is echt rotzooi). Loop binnen bij de biowinkel. Kijk wat ze daar hebben, veel meer producten waar geen suiker aan toe is gevoegd.


Kan dit zomaar van de een op andere dag? Ja! Is niet slecht voor je lijf,  maar je krijgt wel afkickverschijnselen. Daar kun je niet omheen. Het duurt ongeveer 2 to 3 weken voordat de zin naar suikerrijke dingen verdwijnt/ echt afneemt. Eet deze eerste periode helemaal geen suiker en dan zul je daarna merken dat als je het wel eens eet, je lijf daar meteen op reageert! Maar dan herken je het en trap je niet in de val van herhaling :-)



Intake van dierlijke eiwitten en vetten sterk verminderen


Dierlijke vetten en eiwitten zitten in vlees, vleeswaren, vis, melk, zuivel, eieren, kaas e.d. Alles dat een dierlijke basis heeft. Ter info: ik eet geen vlees, wel (vette) vis, drink geen melk, eet geen gewone kaas, maar wel geitenkaas.


The China Study is één van de meest uitgebreide studies naar de link tussen kanker en dierlijke eiwitten en vetten.


De Voedselzandloper heeft een helder en goed stuk over dagelijkse intake van dierlijke vetten eiwitten.  


Volgens mij hoef je geen vegetarier te worden, maar moet je proberen om niet meer dan 2 à 3 keer per week vlees te eten en liever te kiezen voor (vette) vis. Ik gebruik zelf veel noten en zaden als alternatief voor vlees. Hier is een lijst van mijn favoriete recepten met noten. Vleeswaren op brood vervangen voor bijvoorbeeld groentebeleg (combi rucola, avocado, tomaat, rode ui met mayo is super!), pindakaas, geitenkaas e.d.


In de China Study wordt aangegeven dat als 5% van je dagelijkse voeding bestaat uit dierlijke eiwitten en vetten, dat geen negatief effect heeft op je gezondheid. 

(Vette) Vis lijkt hierop toch ook weer een uitzondering door de hoge hoeveelheid omega-3, dat erg goed is voor je lijf en dan in dit geval vooral voor je immuunsysteem. In de Voedselzandloper wordt gezegd dat 2 keer vette vis per week hetzelfde effect heeft als elke dag een capsule van 500 mg omega-3.



Niet       Wel
Vlees
(biologische) groenteburgers, noten, vis, kokos(rasp). LET OP: soya producten liever mijden ivm onderzoek naar vrouwen met borstkanker en soya (Eten tegen Kanker blz 112)
Vleeswaren
Groentebeleg: rucola, avocado, tomaat, rode ui, komkommer (groente combineert heel lekker met kruiden, mayo, mosterd) pindakaas, geitenkaas, jam zonder suiker, (zonnatura gebruikt geen suiker) e.d.
Vis
Kies liefst vette vis (niet gerookt)
Melk
Soyamelk, amandelmelk en kokosmelk zijn mijn favoriete melk vervangers
Zuivel
Soya yogurt, af en toe roer yogurt (gezonde bacterien)
Eieren
In gebak kun je eieren heel goed vervangen door: banaan of lijnzaadmeel (1 ei = 1 el lijnzaadmeel + 3 el water).
Kaas
Geitenkaas, feta van geiten- of schapenkaas, veganistische kaas (biowinkel)




Next level


Ik maak bijna elke dag een groene juice ‘s ochtends, dit is pure voeding voor je lijf. Als je wilt gaan juicen dan raad ik je de volgende blogsposts aan op mijn blog:




Voor lekkere recepten kun je ook kijken op mijn website. Met dit andere eetpatroon kun je gelukkig ook heerlijk eten!







Links



Meer informatie over wat Orthomoleculaire geneeskunde is.


Helder artikel over waarom je suiker moet minderen.


Gescand stuk over suiker uit De Voedselzandloper.


Gescand stuk over vitamine D uit De Voedselzandloper


Gescand stuk over vitamine C uit De Voedselzandloper


De kankerbestrijding over vitamine D


Voeding volgens John Hopkins Medical institute




Literatuur:


Kris Verburgh -  De voedselzandloper
Gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar gaat niet alleen over kanker.


Richard Béliveau - Eten tegen Kanker
Erg goed boek, wat ook heel duidelijk uitlegt wat kanker is en hoe het ontstaat.


Colin Campbell - The China Study
Onderzoek naar het verband tussen de consumptie van dierlijke eiwitten en kanker.


Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

0 comments:

Een reactie posten

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top