dinsdag, augustus 27, 2013

Pas op met smaakversterker E621

dinsdag, augustus 27, 2013

Ik ben onderzoek aan het doen naar E621 (MSG) een smaakversterker die aan bepaalde (vooral hartige) producten wordt toegevoegd. Het werkt eetlustopwekkend en is daarom een ingrediënt in heel veel hartige snacks. Het wordt in verband gebracht met kwalen als obesitas en diabetes, omdat het aan lijkt te zetten tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel.

Synomiemen voor E621:
Smaakversterker (in dit geval gaat het vaak gepaard met de vermelding van E621)
Ve-tsin / vetsin / ve-tjin
Mononatriumglutamaat
Natriumglutamaat

Nonosodiumglutamaat
MSG
glutamic acid
Gistextract
mononatrium L-glutamaat monohydraat / monosodium L-glutamate monohydrate
asi no moto / Ajinomoto

De term ‘smaakversterker’ is misleidend. In werkelijkheid versterken smaakversterkers een smaak niet, maar voegen ze een ‘hartig’ karakter aan de smaak toe.

Er zijn nog een aantal andere smaakversterkers, die in smaak en werking zeer sterk op mono-natriumglutaminaat lijken, maar iets andere chemische eigenschappen hebben:

Nummers E-620  tot en met E-637

Een uitgebreider artikel volgt nog, maar voor wie interesse heeft, dit is een lijst met producten waar deze stof aan toe is gevoegd.

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

2 comments:

  1. Interessant! Ik ben superallergisch voor zowel de smaakversterker als voor aspertaam, bij dit laatste was zelfs de reactie van mn huisarts dat ze dat stofje nooit hadden mogen goedkeuren! De meningen en onderzoeken lopen helaas zeer sterk uiteen!?!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant om te horen Linda! Ik geloof dat de meningen niet heel erg uiteen lopen, maar dat de voedselproducenten hun best doen om aspartaam in een zo goed mogelijk daglicht te plaatsen. Ik probeer het ook zoveel mogelijk te vermijden, liever een beetje echte suiker dan deze zoetstof.

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top