zondag, juli 22, 2012

Kokosolie

zondag, juli 22, 2012

 Ik wil al een tijdje een blogpost schrijven over kokosolie. Ik ben het boek The Coconut Oil Miracle aan het lezen en dat staat zo bomvol met redenen waarom je kokosolie aan je dagelijkse voeding zou moeten toevoegen. Als ik het boek uit heb, zal ik mijn bevindingen uitgebreider op een rijtje zetten, maar in de tussentijd kwam ik dit plaatje tegen op het internet: 

Je kunt het plaatje aanklikken voor een groter formaat

Ik denk dat als er één ding is dat ik je zou aanraden om te doen, wanneer je helemaal niks wil veranderen aan je eetpatroon: voeg het gebruik van kokosolie toe. Ga er mee bakken ipv met olijf olie (het heeft een veel hogere verbrandingsgraad en dus wordt het vet minder snel ranzig wat erg slecht is voor je bloedvaten), vervang een deel van de boter in taarten en cakes voor cocosolie, smeer het op je boterham ipv margarine (wat eigenlijk een heel raar produkt is...kijk maar op de ingredientenlijst), gooi een eetlepel in de blender als je een milkshake of smoothie maakt. Smeer het op je gezicht en lijf ipv nachtcreme of body lotion (zeker als je last hebt van pukkeltjes of eczeem).

Je kunt het niet in de supermarkt kopen, maar bij de biowinkel is het gewoon te verkrijgen. Hou je niet van de smaak van kokosnoot? Dan kies je de smaakloze variant, die staat er als het goed is ook tussen.

Grote kans dat het:

- je meer energie geeft
- je stoelgang aanzienlijk verbetert
- zorgt dat je wat afvalt of aankomt (afhankelijk van je body type, ik zal er later nog uitgebreider op in gaan)
- je eczeem vermindert
- je minder snel ziek of verkouden wordt.

DOEN! Kleine moeite - GROOT resultaat.





Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

8 comments:

  1. ik gebruik al maanden kokosolie.....in taarten, pasta gerechten, nasi gerechten, mijn man smeert het op zijn brood....geweldig produkt en ik smolt de kokosolie in een steelpannetje en jij doet het bakje in het water maar waarom? wat is het verschil? en hoezo kokosolie door een smoothie? ik vind je blog super en ik leer veel van je, dank je wel en oja....kan ik ook i.p.v bakpoeder baksoda gebruiken of is baksoda weer heel wat anders? hahahahahaha, veel vragen....sorry, groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Petra,

    Sorry voor de late reactie, door de vakantie niet veel op mijn blog geweest!

    Leuk om te horen dat je wat hebt aan mijn blog! In antwoord op je vragen:

    - Ik doe kokosolie door een smoothie omdat je wat vet nodig hebt om goed alle voedingsstoffen op te nemen (vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbare vitamines). Avocado gebruik ik ook vaak. Bovendien is je smoothie dan ook vullender en krijg je minder snel weer honger.

    - Smelt je kokosolie om een zo laag mogelijke temperatuur om alle voedingsstoffen die er in zitten te behouden. Daarom leg ik de pot kokosolie in een bak heet water om het te laten smelten, dat is minder heet dan in een pan.

    - Er is een verschil tussen bakpoeder en baking soda.Hier lees je er meer over: http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/

    Veel groetjes! Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ben ik blij dat ik jouw mooie blog heb gevonden! Ik ga ff rondsnuffelen...(:

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om te horen dat je enthousiast bent over mijn blog! Veel snuffelplezier :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Super leuke blog,
    Ik ga er zeker naar kijken....en iets mee doen!
    Wat je zegt klopt ook bij mij...ik val ook af als ik mijn brood producten schrap...ook aardappels.
    Ik heb kokosnoten in mijn tuin....kan je die boter ook zelf maken??

    Groetjes Diaan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Diaan! Ja volgens mij kun je de boter/olie zelf maken, maar een boel werk. Hier is een filmpje: http://youtu.be/f-oxR1Gt5lQ. Op het einde zetten zij de kokosmelk op het vuur om het water te laten verdampen, maar je zou dan eigenlijk beter de melk in de koelkast kunnen zetten zodat je als het goed koud is de olie er af kunt schrapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi hoi,

    Net je blog gevonden! Fijn!
    Vraag, ik gebruik sindskort ook kokosolie op advies. Nu ging ik eens op onderzoek uit en las dat ontgeurde kokosolie veel minder goed is. Weet jij daar meer van?

    groet Jennine

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Jennine,

    Ontgeurde kokosolie is meestal meer geraffineerd (bewerkt). Ik kies zelf altijd voor koudgeperst, dat is de kortste weg van de kokosnoot naar het potje. Ik hou zelf van de kokossmaak, maar ik denk dat er niks mis mee is om ontgeurde (bio)kokosolie te gebruiken bij het koken. Dan wordt de olie ook verhit en gaan er toch stoffen verloren. Je hebt nog altijd profijt van de hoge verbrandingsgraad (waardoor transvetten ontstaan). De koudgeperste olie gebruik ik ook voor mijn huidverzorging (ook heel goed tegen eczeem).

    Groetjes,
    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top