zondag, september 15, 2013

Makkelijk spelt havermout broodje zonder tarwe, gist, vegan, weinig gluten

zondag, september 15, 2013


Een heerlijk vegan zondagsbroodje zonder tarwe, gist, weinig gluten, makkelijk verteerbaar en lekker snel klaar! Na één keer maak je waarschijnlijk de dubbele hoeveelheid :-)

  • 1 1/2 C Speltmeel
  • 1 1/2  C havermout
  • 1tl zout
  • 1tl baking soda (zuiveringszout te koop bij de drogist)
  • 1tl bakpoeder
  • 1tl kaneel
  • snufje kardamon (hoeft niet)
  • pitjes/zaden (bv zonnebloem, pompoen, sesam)
  • handje rozijnen
  • klein handje pecannoten (amandelen kan ook)
  • 1 C amandel/soyamelk met een scheutje appel cider azijn of 1 C karnemelk
  • 1/2 C amandelmeel
  • 1/4 C ahornsiroop
  • 2 el gesmolten kokosolie
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • snufje kardamon
Verwarm de oven voor op 200 graden

Mix de droge ingredienten + noten, zaden en rozijnen van de eerste lijst bij elkaar. Voeg de 1 C melk (vegan of zuivel) toe en mix het met een pollepel allemaal door elkaar. Hoeft niet lang, gewoon tot het gemengd is. Het deeg moet een beetje een cake substantie hebben (in tegenstelling tot brooddeeg), als het te nat is voeg dan wat speltbloem bij, als het te droog is wat amandelmelk.

Mix het amandelmeel, de ahornsiroop, zout, kruiden en kokosolie tot een stroperig papmengsel.

Vet een klein bak- of broodblik in en bloem de randen en bodem. Doe de helft van het broodmengsel in het blik, daarop de helft van het amandelmeel mengsel, daar overheen de rest van het broodmengsel en bedek het dan met de rest van het amandelmeel mengsel.

In de oven voor 35 minuten. In de laatste 10 minuten moet er waarschijnlijk even een stukje aluminium overheen zodat hij niet te bruin wordt. Laat het even afkoelen in blik (krimpt het een beetje) en haal het er daarna uit.

Eet smakelijk! Heerlijk (gezonder) alternatief voor suikerbrood!

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

6 comments:

  1. Ik las ergens dat je amandelmeel niet meer dan 180 graden mag verwarmen, hier staat bakken op 200 graden.....is dat wel gezond...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik begrijp de hoeveelheid aanduiding niet van C is dat een cup?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ghislaine, ja de aanduidingen zijn in Cups. Je kunt een setje kopen bij een wat grotere AH als je de maat nog niet in huis hebt.!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Janny, zolang het niet zwart wordt, kan het geen kwaad denk ik. Dit is sowieso een verwenbroodje en niet voor elke dag. Maar je kunt ook kiezen voor 180 graden en dan wat langer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jammer dat direct afdrukken zo moeilijk is. Een kopie naar Word maken en dat afdrukken lukt wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zal eens kijken of ik daar wat aan kan doen!

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top