woensdag, januari 01, 2014

Afvallen met stip op nr. 1 van Goede Voornemens

woensdag, januari 01, 2014

Nu het nieuwe jaar is begonnen, worden we weer overspoeld met manieren om af te vallen. Op de lijst van Goede Voornemens staat afvallen met stip op één! En als het niet bij jou op nummer één staat, dan zorgen allerlei reclames, kranten- en tijdschrift artikelen er wel voor dat het onder je aandacht komt.

Shakes, boeken, schema's, consultants, klinieken, therapieen, pillen, poeders, rare fitness apparaten, trilbanden, body wraps, body suits, drankjes en nog veeeel meer! Lieve mensen, laat je niet verleiden tot al deze, vaak dure methodes: het kost je klauwen met geld en heel vaak zijn de resultaten tijdelijk of blijven ze zelfs helemaal uit.

WAT DAN? Zul je nu misschien denken, want afvallen staat wel echt boven aan je lijst van Goede Voornemens.

Je ziet er misschien als een berg tegenop om aan een dieet te beginnen, spreekt met jezelf af dat vanaf morgen alles anders wordt. Bent trots als je het nieuwe regime een week hebt volgehouden en baalt als een stekker wanneer je na die week op een dag te veel hebt gegeten of toch dat stuk slagroomtaart van je collega hebt geaccepteerd. Je vergeet promt die week dat het goed ging en bestempelt het project als mislukt.

Afvallen moet NIET het doel zijn, maar het RESULTAAT van een gezondere levenstijl.

Ik heb er al wel vaker over geschreven: je levenstijl veranderen is een proces van vallen en opstaan en niet van rigoreus het roer omgooien. Als je het roer omgooit schrikken je geest en je lijf zich een hoedje! Al het vertrouwde is plotseling niet meer, alles voelt nieuw en vreemd. Ik geef je op een briefje: dit is heel moeilijk en misschien wel bijna niet vol te houden!

Mijn advies*

Probeer voordat je heel veel geld uit gaat geven deze stappen eerst eens. Kijk wat voor jou het meest makkelijk is om op te geven en voeg pas een nieuwe stap toe als de vorige goed gaat! Doe het heel geleidelijk en als het een keer een dag of week minder goed gaat: maak je niet druk, gewoon weer oppakken waar je was gebleven. Oude gewoontes zijn heel erg ingesleten en je moet de tijd nemen om die te veranderen.

Stop met het drinken van frisdranken (ook light!), het zijn calorie bommen en onderzoek heeft aangetoond dat light varianten dan misschien geen calorieen bevatten, ze bevatten wel stofjes die je hongerig maken waardoor je de calorien op een andere manier binnen krijgt.

- Stop met het eten van suiker. Suiker is enorm verslavend. Dit is naar mijn idee één van de belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk is om een dieet vol te houden: je stop in één keer met het eten van suiker EN je beperkt je calorie intake. Een bijna onmogelijke opgave, omdat je lichaam na een paar dagen roept om suiker en om eten.
Wat je wel moet doen: beperk je calorie intake NIET. Eet wanneer je wilt eten en zoveel je wilt, maar eet niks met suiker. Ga pakjes lezen (het zit in heel veel geproduceerd eten), kies chips zonder suiker, haal koekjes/snoepjes bij de biowinkel met bv maisstroop, gooi alle gewone koekjes en snoepjes weg. Echt waar het is pure rotzooi die je naar binnen werkt, stikvol met E-nummers en andere chemische troep. We zouden met zijn allen de producenten van deze zooi door de mangel moeten halen :-) Zij zijn de boosdoeners van vele gezondheidsproblemen.

Ga bewegen. Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levenstijl. Wat voor beweging? Dat is heel persoonlijk en kan van alles zijn. Mijn advies: zorg voor afwisseling in duur, intensiteit en activiteit. Dan heb je nooit een excuus om niet te bewegen. Als je veel energie en tijd hebt ga je een uur spinnen in de sportschool, heb je weinig tijd maar veel energie dan ga je een rondje hardlopen, heb je veel tijd maar weinig energie dan ga je een lekker lange wandeling door het bos maken of fitnessen in de sportschool, heb je weinig tijd en weinig energie dan ga je een een blokje om lopen. Eén keer per week is NIET genoeg, zorg dat je op een gegeven moment 3 tot 4 keer per week beweegt. Zet je auto niet vlakbij de ingang van de winkel, maar een stuk verder op, pak de trap, neem de fiets (koop een handige bak voor boodschappen), ga je stappen tellen (probeer 10.000 per dag te lopen, het is de maat voor een gezonde actieve levenstijl). Zoek uit wat je leuk vindt om te doen!

Eet meer levend (bv fruit, groente, noten, zaden, verse sappen, eieren, boerenkaas enz) dan dood voedsel (alles in pakjes, pasta, rijst, brood, voorverpakte maaltijden, chips, snoep, koek, fastfood, frisdranken enz). Maak van groente en fruit een prioriteit. Eet het zoveel als je wilt (ook fruit!). Bedenk voor de warme maaltijd eerst wat voor groente je gaat eten en kies daar dan de rest van de ingredienten bij (pasta, rijst, vis, vlees). Zorg dat de grootste portie op je bord groente is, de rest moeten bijgerechten zijn in plaats van andersom. Eet je graag een chips voor de tv of tijdens de borrel, doe ook wat komkommer/wortel/cherry tomaatjes in je bakje (laat de zak in de keuken). Beknibbel als het even kan niet op fruit en groente, koop lekker aardbeien, blauwe bessen, frambozen, kersen, mooie tomaten, asperges enz. Vaak vinden mensen dat duur, maar leggen zonder problemen wel 5 tot 10 euro neer voor een fles wijn!

- Eet geen vlees meer (of heel sporadisch en dan biologisch) en een paar keer per week (vette) vis. In westerse samenlevingen eten we veel te veel vlees. Google het eens, lees het zelf, do the research. Vervang vlees door noten en/of vis (ook liefst biologisch en niet van de kweek). Verdiep je in de vegetarische keuken, je kunt heerlijk koken zonder vlees. Hier is bijvoorbeeld een recept voor vegetarische balletjes waar je je vingers bijna bij op eet! Het scheelt je ook in booschappen kosten, die je dan weer mooi kan steken in het kopen van groente en fruit.

Schrap vet NIET uit je voedingspatroon, maar probeer de hoeveelheid langzame koolhydraten (link naar een ander artikel op mijn blog hierover) te beperken. Vet heb je nodig in je dieet o.a. om bepaalde vitamines uit je voedsel te halen. Je hebt natuurlijk slecht vetten en goede vetten; kokosolie is een soort super olie (ook heel goed voor je huid), avocado is heel gezond en vol goede vetten, olijfolie is natuurlijk ook prima. Persoonlijk eet ik liever echte boter op mijn brood dan margarine (eigenlijk een raar ondefinieerbaar product, als ik het koop, koop ik het biologisch). Ongebrande noten zitten ook vol voedingsstoffen en goede vetten.

- Beperk je alcohol intake. Niet goed voor je gezondheid, scheelt je enorm veel calorieen en geld.

Ga smoothies en juices maken. Waanzinnige voedingsstoffen bommetjes, super gezond maar als je weet hoe je ze moet maken ook super lekker! Ze geven je een gevuld gevoel en zijn een perfecte start van de dag! Het is DE manier om een gezonder voedingspatroon te starten.

--------
Laat je niet ontmoedigen door je omgeving als je gezonder wil gaan leven. Veel negatieve reacties ("doe niet zo saai, één stukje kan toch geen kwaad, wat ongezellig, joh je hebt gisteren toch al gesport, overdreven" enz) komen voort uit jaloezie en vaak zien mensen jouw nieuwe levenstijl als indirecte kritiek op die misschien minder gezonde van henzelf.

Je gezondheid heb je zelf in de hand, het is een misvatting om te denken dat ziekte je overkomt, natuurlijk kun je pech hebben, maar bij veel (chronische) ziektes is er een direct verband met je levenstijl. LOVE LIFE!


*Ik ben geen professioneel voedingsdeskundige of diëtiste, ik ben gewoon iemand die zich steeds meer is gaan interesseren in voeding en wat voor invloed het heeft op lichaam en geest. De meeste mensen hebben meer kennis over hoe ze hun auto goed moeten onderhouden dan over wat hun lichaam nodig heeft. Voeding als brandstof voor je lijf is iets waar veel mensen niet bij stilstaan, terwijl er steeds meer geluiden opgaan dat voeding een belangrijke rol speelt bij gezond blijven en je psychisch goed voelen. Deze blog gaat hier over. Ik post gedachtespinsels, tips, recepten, links naar interessante onderzoeken & andere invalshoeken. Neem informatie niet klakkeloos over, maar laat je inspireren om zelf ook op onderzoek uit te gaan.

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

1 comments:

  1. Snel willen afvallen? maar kan de motivatie niet opbrengen, neem dan een spoedcursus nlp bij mij heeft het echt goed geholpen! dikke tip!

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top