vrijdag, januari 04, 2013

Goede Voornemens: Afvallen

vrijdag, januari 04, 2013

Nu het nieuwe jaar is begonnen, worden we weer overspoeld met manieren om af te vallen. Op de lijst van Goede Voornemens staat afvallen met stip op één! En als het niet bij jou op nummer één staat, dan zorgen allerlei reclames, kranten- en tijdschrift artikelen er wel voor dat het onder je aandacht komt.

Shakes, boeken, schema's, consultants, klinieken, therapieen, pillen, poeders, rare fitness apparaten, trilbanden, body wraps, body suits, drankjes en nog veeeel meer! Lieve mensen, laat je niet verleiden tot al deze, vaak dure methodes: het kost je klauwen met geld en heel vaak zijn de resultaten tijdelijk of blijven ze zelfs helemaal uit.

WAT DAN? Zul je nu misschien denken, want afvallen staat wel echt boven aan je lijst van Goede Voornemens.


Je ziet er misschien als een berg tegenop om aan een dieet te beginnen, spreekt met jezelf af dat vanaf morgen alles anders wordt. Bent trots als je het nieuwe regime een week hebt volgehouden en baalt als een stekker wanneer je na die week op een dag te veel hebt gegeten of toch dat stuk slagroomtaart van je collega hebt geaccepteerd. Je vergeet promt die week dat het goed ging en bestempelt het project als mislukt.

Afvallen moet NIET het doel zijn, maar het RESULTAAT van een gezondere levenstijl.

Ik heb er al wel vaker over geschreven: je levenstijl veranderen is een proces van vallen en opstaan en niet van rigoreus het roer omgooien. Als je het roer omgooit schrikken je geest en je lijf zich een hoedje! Al het vertrouwde is plotseling niet meer, alles voelt nieuw en vreemd. Ik geef je op een briefje: dit is heel moeilijk en misschien wel bijna niet vol te houden!

Mijn advies*

Probeer voordat je heel veel geld uit gaat geven deze stappen eerst eens. Kijk wat voor jou het meest makkelijk is om op te geven en voeg pas een nieuwe stap toe als de vorige goed gaat! Doe het heel geleidelijk en als het een keer een dag of week minder goed gaat: maak je niet druk, gewoon weer oppakken waar je was gebleven. Oude gewoontes zijn heel erg ingesleten en je moet de tijd nemen om die te veranderen.

- Stop met het drinken van frisdranken (ook light!), het zijn calorie bommen en onderzoek heeft aangetoond dat light varianten dan misschien geen calorieen bevatten, ze bevatten wel stofjes die je hongerig maken waardoor je de calorien op een andere manier binnen krijgt.

- Stop met het eten van suiker. Suiker is enorm verslavend. Dit is naar mijn idee één van de belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk is om een dieet vol te houden: je stop in één keer met het eten van suiker EN je beperkt je calorie intake. Een bijna onmogelijke opgave, omdat je lichaam na een paar dagen roept om suiker en om eten.
Wat je wel moet doen: beperk je calorie intake NIET. Eet wanneer je wilt eten en zoveel je wilt, maar eet niks met suiker. Ga pakjes lezen (het zit in heel veel geproduceerd eten), kies chips zonder suiker, haal koekjes/snoepjes bij de biowinkel met bv maisstroop, gooi alle gewone koekjes en snoepjes weg. Echt waar het is pure rotzooi die je naar binnen werkt, stikvol met E-nummers en andere chemische troep. We zouden met zijn allen de producenten van deze zooi door de mangel moeten halen :-) Zij zijn de boosdoeners van vele gezondheidsproblemen.

- Ga bewegen. Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levenstijl. Wat voor beweging? Dat is heel persoonlijk en kan van alles zijn. Mijn advies: zorg voor afwisseling in duur, intensiteit en activiteit. Dan heb je nooit een excuus om niet te bewegen. Als je veel energie en tijd hebt ga je een uur spinnen in de sportschool, heb je weinig tijd maar veel energie dan ga je een rondje hardlopen, heb je veel tijd maar weinig energie dan ga je een lekker lange wandeling door het bos maken of fitnessen in de sportschool, heb je weinig tijd en weinig energie dan ga je een een blokje om lopen. Eén keer per week is NIET genoeg, zorg dat je op een gegeven moment 3 tot 4 keer per week beweegt. Zet je auto niet vlakbij de ingang van de winkel, maar een stuk verder op, pak de trap, neem de fiets (koop een handige bak voor boodschappen), ga je stappen tellen (probeer 10.000 per dag te lopen, het is de maat voor een gezonde actieve levenstijl). Zoek uit wat je leuk vindt om te doen!

- Eet meer levend (bv fruit, groente, noten, zaden, verse sappen, eieren, boerenkaas enz) dan dood voedsel (alles in pakjes, pasta, rijst, brood, voorverpakte maaltijden, chips, snoep, koek, fastfood, frisdranken enz). Maak van groente en fruit een prioriteit. Eet het zoveel als je wilt (ook fruit!). Bedenk voor de warme maaltijd eerst wat voor groente je gaat eten en kies daar dan de rest van de ingredienten bij (pasta, rijst, vis, vlees). Zorg dat de grootste portie op je bord groente is, de rest moeten bijgerechten zijn in plaats van andersom. Eet je graag een chips voor de tv of tijdens de borrel, doe ook wat komkommer/wortel/cherry tomaatjes in je bakje (laat de zak in de keuken). Beknibbel als het even kan niet op fruit en groente, koop lekker aardbeien, blauwe bessen, frambozen, kersen, mooie tomaten, asperges enz. Vaak vinden mensen dat duur, maar leggen zonder problemen wel 5 tot 10 euro neer voor een fles wijn!

- Eet geen vlees meer (of heel sporadisch en dan biologisch) en een paar keer per week (vette) vis. In westerse samenlevingen eten we veel te veel vlees. Google het eens, lees het zelf, do the research. Vervang vlees door noten en/of vis (ook liefst biologisch en niet van de kweek). Verdiep je in de vegetarische keuken, je kunt heerlijk koken zonder vlees. Hier is bijvoorbeeld een recept voor vegetarische balletjes waar je je vingers bijna bij op eet! Het scheelt je ook in booschappen kosten, die je dan weer mooi kan steken in het kopen van groente en fruit.

- Schrap vet NIET uit je voedingspatroon, maar probeer de hoeveelheid langzame koolhydraten (link naar een ander artikel op mijn blog hierover) te beperken. Vet heb je nodig in je dieet o.a. om bepaalde vitamines uit je voedsel te halen. Je hebt natuurlijk slecht vetten en goede vetten; kokosolie is een soort super olie (ook heel goed voor je huid), avocado is heel gezond en vol goede vetten, olijfolie is natuurlijk ook prima. Persoonlijk eet ik liever echte boter op mijn brood dan margarine (eigenlijk een raar ondefinieerbaar product, als ik het koop, koop ik het biologisch). Ongebrande noten zitten ook vol voedingsstoffen en goede vetten.

- Beperk je alcohol intake. Niet goed voor je gezondheid, scheelt je enorm veel calorieen en geld.

- Ga smoothies en juices maken. Waanzinnige voedingsstoffen bommetjes, super gezond maar als je weet hoe je ze moet maken ook super lekker! Ze geven je een gevuld gevoel en zijn een perfecte start van de dag! Het is DE manier om een gezonder voedingspatroon te starten.

--------
Laat je niet ontmoedigen door je omgeving als je gezonder wil gaan leven. Veel negatieve reacties ("doe niet zo saai, één stukje kan toch geen kwaad, wat ongezellig, joh je hebt gisteren toch al gesport, overdreven" enz) komen voort uit jaloezie en vaak zien mensen jouw nieuwe levenstijl als indirecte kritiek op die misschien minder gezonde van henzelf.

Je gezondheid heb je zelf in de hand, het is een misvatting om te denken dat ziekte je overkomt, natuurlijk kun je pech hebben, maar bij veel (chronische) ziektes is er een direct verband met je levenstijl. LOVE LIFE!


*Ik ben geen professioneel voedingsdeskundige of diëtiste, ik ben gewoon iemand die zich steeds meer is gaan interesseren in voeding en wat voor invloed het heeft op lichaam en geest. De meeste mensen hebben meer kennis over hoe ze hun auto goed moeten onderhouden dan over wat hun lichaam nodig heeft. Voeding als brandstof voor je lijf is iets waar veel mensen niet bij stilstaan, terwijl er steeds meer geluiden opgaan dat voeding een belangrijke rol speelt bij gezond blijven en je psychisch goed voelen. Deze blog gaat hier over. Ik post gedachtespinsels, tips, recepten, links naar interessante onderzoeken & andere invalshoeken. Neem informatie niet klakkeloos over, maar laat je inspireren om zelf ook op onderzoek uit te gaan.

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

7 comments:

  1. Hallo,

    Heb net je blog ontdekt. Heel inspirerend. Ben me aan het verdiepen in schoon eten. Maar zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Ik kan/moet zoveel veranderen aan mijn huidige eetpatroon.

    Ben al een tijd aan het sporten, 2x per week en af en toe nog een stevige wandeling tussendoor dus dat sporten, snap ik wel, haha!

    Mijn eten is vaak gezond maar met verkeerde "gezonde" producten lees ik nu overal! B.v. de Balans Cruesli en smeerkaas 20% om maar wat te noemen. Heb hier en daar al eens een "gezond recept" geprobeerd maar vind het vaak niet lekker. Denk dat ik zelf dan wat fout doe hoor, ben niet een heel goede kok! Als ik dan mijn "veilige producten" ga schrappen van mijn dagelijkse consumptie wat moet ik dan eten om wel aan mijn dagelijkse hoeveelheid van alles toe te komen, lekkere tomatensaus in de spagetti b.v. moeilijk hoor! Kun je me niet op weg helpen, heb je tips of sites die een starter in "clean eating" echt moet lezen?

    Dank voor je lezen van mijn reactie alvast, Heidy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Heidi!

    Wat goed om te horen dat je bezig bent om je leefwijze te veranderen. Mijn belangrijkste advies blijft: lees de ingredienten van het eten dat je koopt. Deze moeten simpel zijn, niet meer dan 5 per product en goed te begrijpen. Alles waar suiker in zit, laat je op de plank staan (en dat is helaas vaak het geval)!


    Om meer inzicht te krijgen in eten en wat nou goed is en wat niet, kan ik je aanraden om dit boek van Michael Pollan te lezen. Leuk geschreven en echt een eye opener! http://www.bol.com/nl/p/een-pleidooi-voor-echt-eten/1001004008563576/

    Verder is deze blogpost van mij misschien interessant voor je omdat het allemaal recepten zijn voor mensen die niet van koken houden of die er niet zo goed in zijn. De recepten zijn simpel en snel klaar:

    http://geweldig-gezond.blogspot.nl/2013/02/recepten-lekker-en-gezond-voor-de-ik.html

    In alles is het belangrijk met elke keer weer te onthouden: dit is een proces en dat heeft tijd nodig!!

    Veel succes!
    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je reactie!
    Vandaag moest ik boodschappen halen en heb kratten vol gehaald (gezin met 3 kinderen) maar veel "foute dingen" weer meegenomen. Ook veel verse groente en fruit hoor maar toch. In de winkel weet ik dan niet wat ik moet halen. Is misschien handiger om thuis te bedenken wat we gaan eten, natuurlijk!

    Vanavond heb ik aardappelen met sperziebonen (van HAK uit een potje) en een gehaktbal (voor mij stukje kipfilet) gemaakt en ik kan niet zeggen dat het erg lekker was. Ik heb moeilijke eters aan tafel maar er zat ook "rook nog smaak aan" om het zomaar te noemen. We (en vooral de kinderen) eten dan omdat het moet, maar qua smaak, bleh!

    De kids houden niet van nasi/rijst en willen het liefst aardappelen-groente-vlees of macaroni/spagetti/ bami of een tortilla (zonder groente!!)met gehakt of pannenkoeken/pizza/ patat.

    Moeilijk hoor om dan een gezonde verantwoorde maaltijd op tafel te zetten die door iedereen gewaardeerd wordt. Ik ben al niet zo'n kok en als ze dan ook allemaal nog zeuren, dank je de koekoek! Veel werk voor niets vind ik!

    Ik lust veel dingen en veel recepten die ik voorbij zie komen lijken me lekker maar als ik het dan maak is het vaak toch niet lekker. Ik maak vaak voor 1 persoon (omdat de rest wat anders krijgt) en dan zijn de verhoudingen anders natuurlijk. Biologisch is ook vaak veel duurder en dat houdt me dan ook tegen. Vandaag had ik de biokipfilet vast maar de gewone was de helft goedkoper, en dan denk ik, zou ik dat nu proeven een biokippetje?

    Kortom ik weet niet hoe te beginnen (wat eet ik dan 's ochtends, heb havermout warm geprobeerd en dat kreeg ik niet door) en krijg ik dan wel genoeg van alles (koolhydraten, vetten en eiwitten) binnen? Ik zit nu vaak moe en lusteloos op de bank en denk, als ik de verhalen her en der lees, dan moet dat toch anders kunnen.

    Alweer een heel verhaal, maar ik zit zo vol vragen en heb eigenlijk een privé-kok nodig die me hiermee helpt, hahaha!

    Bedankt, voor het lezen alvast, keek erg naar je reactie uit, Heidy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Heidy,

    Het is ook lastig om veranderingen door te voeren, zeker als je kinderen hebt. Bovendien heeft iedereen er een mening over. Sterker nog: vaak vinden veel mensen in je omgeving het niks als je je levenswijze gaat veranderen, want indirect heb je dan kritiek op hun manier van leven/eten. Uitspraken als: ‘krijg je wel genoeg voedingsstoffen binnen’, ’neem nou gezellig een slagroomtaartje’ of ‘gezond eten is maar saai’! komen waarschijnlijk wel voorbij.

    Laten we voorop stellen: ik heb geen kinderen dus ik heb geen ervaring met hoe je ze gezond laat eten! Ken dus ook niet de frustraties, maar begrijp dat het niet altijd even makkelijk is. Ik heb wel veel kinderen in mijn omgeving en het lijkt er op dat als je ze uitlegt waarom je eet en dat sommige dingen gewoon voor ‘de lekker’ zijn en andere om er voor te zorgen dat je goed groeit, goed kan leren, sterk wordt, mooie haren krijgt enz dan merk ik dat ze daar wel vatbaar voor zijn. Natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, maar ik merk aan de kinderen van mijn zus (4 en 6) dat ze al heel veel begrijpen en dat kinderen vanaf een jaar of 7/8 het heel goed begrijpen.

    Belangrijk is wel: dat het eten lekker is  Anders krijg je zelfs volwassenen niet over de streep!

    Waar moet je beginnen:

    Baby steps. Geen grote veranderingen in één keer, maar kleine veranderingen die makkelijk in te voeren zijn. Begin hier eens mee:

    1. Heel makkelijk en super effectief: geen frisdranken meer in huis halen (ook niet light), vervang voor sappen (lees de pakken en kies die zonder suiker), leng aan met water, drink veel water (ook voor de kinderen belangrijk). Ben je buitenshuis, in een restaurant of op een terras: gewoon een colaatje nemen als je daar zin in hebt! NOOIT RIGIDE WORDEN!

    2. Bekijk deze twee documentaires (kun je makkelijk online bekijken of downloaden):

    * Food Inc (om meer inzicht te krijgen in hoe ons eten tegenwoordig wordt bereid) http://www.foodincmovie.co.uk/about-the-film.php

    * Food Matters (hoe belangrijk eten is voor je gezondheid, vooral op lange termijn)
    http://www.foodmatters.tv/

    3. Ga pakjes en potjes lezen als je in de supermarkt bent, al doe je er nog niks mee, trek wat extra tijd uit om boodschappen te doen (zonder de kids) en lees de ingrediënten: zitten er dingen in die je niet begrijpt, zit er suiker in, zitten er veel E-nrs in.

    4. Koop deze kruiden om je groente op smaak te maken. Koop ze in de biowinkel want dat smaakt veel lekkerder en dan zitten er geen E-nrs en toegevoegd zout in.
    - Kerrie kruiden
    - Italiaanse kruiden
    - Rode gedroogde peper (als je van pittig houdt)
    - Iets van een steak mix (vaak lekkere mix ook voor door groente)
    - biologische groente bouillon poeder (niet biologisch = zout, zout, zout)
    - biologisch zout/peper (niet biologisch = zout dat door een chemisch bad is gegaan), biozout is veel lekkerder

    Succes en ik ben heel benieuwd naar je ontdekkingen en ervaringen!

    Groetjes,
    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Bianca,

    Het is alweer een tijdje geleden dat we "contact hadden" en ik kan niet zeggen dat er veel veranderd is, helaas. Ik kan niet zeggen waar dat aan ligt, aan mezelf natuurlijk maar waarom ik niet beter mijn best doe? Terwijl ik toch wel heel graag wil.

    Ik ben afgelopen vakantie weer gegroeid, totaal 2 kg, (weeg nu 79 kg bij 1.80 m) en heb niet op mijn eten gelet en heb veel voor makkelijk gekozen. Als de kids patat eten deed ik gewoon mee. Ik ben er weer helemaal klaar mee en wil nu voorgoed veranderen.

    Ik heb laatst bij "de weegschaal" een online gezondheidswinkel veel gezonde dingen gekocht, o.a. kokosrasp, amandelen, speltmeel, tortilla, gemengde notenpasta, speltkoeken (die lijken op mijn Liga evergreen koeken) en vind het allemaal lekker. Oja, ook kokosolie waar ik nu alles in bak, veel lekker en jij zegt zo gezond. Van speltmeel heb ik koekjes gebakken, maar daar gaat dan 100 gram roomboter in en dat vind ik dan weer erg vet, maar ze zijn erg lekker, zelfs mijn oudste zoon, de moeilijke eter, vindt ze heerlijk.

    Maar net zoals vanavond dan krijgen we verse broccoli, gekookte aardappelen en gebakken kipfilet (nee, geen biokippetje) en dan denk ik, is dit gezond of zou het anders moeten? Ik heb veel gesport vandaag!

    Ook heb ik Quinoa gekocht en nog niks meegedaan. Ik durf gewoon niet, bang dat ik het weer verpruts en niet lus.

    Kortom het lukt nog steeds niet helemaal en hoop nog een aantal tips te krijgen. Eet jij b.v. gekookte aardappel-groente-vlees/vis of iets anders? Een salade hoe maak je die lekker? Ik gooi meestal een voorgesneden pakje in een kom , beetje sladressing en klaar! Maar niet echt smaakvol. Ook heb ik chiazaad en oemgamix (allemaal pitjes) nog liggen en doe er niks mee, wel nodig? Als tussendoortje krijg ik nu vaak fruit of een krentenkoek van Liga, weet jij een alternatief?

    Hopelijk wil je even de tijd voor me nemen, groetjes Heidy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Heidi,

    Sorry voor mijn late reactie, zal de comments wat vaker checken!

    Allereerst: vergeet niet dat het een proces is! Het is niet raar dat je terugvalt in bekende gewoontes. Elke stap is er eentje en uiteindelijk kom je vooruit, geloof me! Op deze manier krijg je de kinderen uiteindelijk ook mee!

    Maak je niet te druk om vakantie kilo's! Nu begint het schooljaar weer en pak je het weer op!

    Naar aanleiding van je verhaal:

    - Super dat je alles in kokosolie bakt! Helemaal goed.

    - Zelfgebakken koekjes zijn veel gezonder dan die uit de winkel (zit veel transvet in en dat wil je écht vermijden). Dus dat is al en dikke plus. Vervang de volgende keer de helft van de roomboter voor kokosolie, dat maakt ze nog een stuk gezonder! Betrek de kinderen in het bakken en experimenteer. Vervang bv de suiker voor appelmoes/banaan, gooi er een lading geraspte kokos in, rozijnen, amandelen enz.

    - Wat goed dat je gesport hebt! Bewegen is zó goed voor je lijf. Doe je iets dat je leuk vindt?

    - Wat je hebt gekookt klinkt prima! Verse broccoli, gekookte aardappelen en gebakken kipfilet. Probeer de hoeveelheden (in ieder geval voor jezelf) te veranderen, dus eet niet minder, maar schep meer broccoli op, minder (of geen) aardappelen en hou de kipfilet er gewoon in. Broccoli vind ik extra lekker als ik het kook in wat bouillon en ik doe er pompoenpitjes en cashewnoten (ongebrand zodat de nutrienten er in zitten) over heen. Zaden en pitten hebben veel voedingswaarde en veel calorieën, maar ze zijn heel gezond voor je en maken groentegerechten heerlijk! Chiazaadjes kun je ook heel goed over je groente gerechten doen (bv 1 theelepel). Als je geen aardappelen eet, moet je je groente extra lekker maken!! Door bv wat geraspte geitenkaas, noten & zaden, beetje zout, gedroogde rode peper, gedroogde stukjes tomaat, olijven, feta e.d.

    - Mijn salades hebben bijna altijd de volgende ingrediënten en vervelen nooit! Sla (geen ijsberg, maar romain, gemengde sla, veldsla, eikenblad, liefst zelf snijden maar uit een zakje is ook prima), tomaat (groot of cherry), komkommer, halve avocado (calorierijk maar dat is helemaal niet erg, want super gezond!), beetje rode ui, wat feta of zachte geitenkaas, pompoenpitten, walnoten, pijnboompitjes (niet altijd, zout, peper, dressing (bv olijfolie, balsamico azijn, zout, peper, honing, mosterd). TIP: ALTIJD ongebrande noten/zaden anders zit er niks meer aangezonde voedingsstoffen in.

    - In de koeken van Liga zit er veel glucose-fructose, dat is zo'n beetje de slechtste suiker die je kunt hebben (http://goo.gl/de0aMW), koop liever een biologische variant. Fruit tussendoor is natuurlijk prima, yogurt met wat muesli, een zoutje (stokjes, tortilla chipje, liever niet te veel aardappel chips).

    - Ik raad je aan om echt goed te ontbijten (bv grote bak fruitsalade met muesli, walnoten, havermoutpap (heel erg gezond, ik vind het niet lekker, maar veel mensen zweren er bij), probeer mijn bananascramble eens (http://goo.gl/NP8XG9), super vullend en goed alternatief voor brood. Als je wel brood eet, probeer dan eens zuurdesem (bakkerij 't stoepje op de markt heeft lekker zuurdesembrood)of een wat steviger donker brood.

    Hopelijk heb je hier wat aan! Lees ook mijn vorige reacties terug voor meer tips!! Groetjes, Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lees ook mijn top 10 om je levensstijl te veranderen: http://geweldig-gezond.blogspot.com/2013/08/top-10-levensstijl-veranderen.html

    BeantwoordenVerwijderen

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top