zaterdag, maart 06, 2010

Rauwkost is toch ergens goed voor

zaterdag, maart 06, 2010

Interessant artikel in de media deze week:

Er is lang naar gezocht – en zowaar: rauwe groenten en fruit eten helpt wel. Tegen beroertes.
Vegetariërs weten het, en menig gezond kookboek wil ook van geen twijfel weten: rauw voer is gezonder dan gekookt voer. Jammer genoeg was daar nooit enig hard bewijs voor. Tot nu. Veel ongekookte groente en vers fruit eten vermindert het risico op het krijgen van een beroerte; en dat geldt niet voor gekookte groente en voor bewerkt fruit.
Aldus de Wageningse promovenda Linda Oude Griep, die hier in samenwerking met het RIVM onderzoek naar heeft gedaan. Ze presenteerde haar resultaten op het vijftigste congres van de American Heart Association, dat gisteren plaatsvond in San Francisco.

Voedingspatroon
Oude Griep baande zich een weg door een massa gegevens over twintigduizend mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar, die geruime tijd (dat wil zeggen: tussen 1993 en 1997) geen klachten hadden vertoond in verband met hart- en vaatziekten. Hun gebruikelijke voedingspatroon was daarbij vastgelegd door middel van een uitgebreide vragenlijst die gedurende tien jaar werd bijgehouden. Daarnaast werd al die tijd gekeken wie er een beroerte kreeg en wie niet.
Ze telde in totaal 233 beroertes. Maar het risico op een beroerte lag 36 procent lager bij deelnemers die veel onbewerkte groenten en fruit hadden gegeten (dat wil zeggen meer dan pakweg 250 gram per dag), vergeleken met de deelnemers die daar duidelijk geen trek in hadden (en gemiddeld minder dan 90 gram per dag rauwkost en vers fruit hadden gegeten).
Tussen consumptie van bewerkte groente en fruit en beroertes kon geen verband worden gevonden. Wie veel gekookt en gepureerd eet, krijgt niet minder beroertes.

Zie ook blog post: Groente, Fruit en Noten

Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

0 comments:

Een reactie posten

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top